Go Back   Keystone RV Forums > Keystone Fleet | Keystone RV Models > Fifth Wheels
Click Here to Login

Notices

Reply
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 05-08-2018, 09:58 AM   #1
Scout179
Junior Member
 
Join Date: Nov 2017
Location: Little City
Posts: 27
Ram 3500 question

After about 45 minutes of travel, I start getting warnings that I have an issue with my lighting connection, then to check connection with electrical brakes, then that I have an indictor saying I have brake failure. These warnings change back and forth, then show all is well with no rhyme or reason. I have replaced my trailers connecting cable and replaced squeeze connectors with heat shrink soldiered connectors. Chase vehicle says all lights working while showing failure. I'm thinking it is a vehicle problem and not a connector problem. I've searched older posts, but found nothing.

Has anyone experienced a similar problem? How was it resolved?

My Ram 3500 is a 2017 with less than 3500 miles.
__________________

__________________
Ed & Chris Moore
Keystone Challenger 31RBL
Ram 3500
Little City, Ok

Scout179 is offline   Reply With Quote
Old 05-08-2018, 10:12 AM   #2
kksfish
Senior Member
 
Join Date: Aug 2016
Location: Rincon
Posts: 177
I have had similar issues, warnings that trailer connected or no brakes or lights!

Had dealer try to resolve the problem with no luck! Now I do my pull test when I start and ignore the warnings. I realize it’s not the answer you are looking for but I finally gave up.
__________________

__________________
2017 Ram 3500 CC Cummins
2011 Keystone Laredo 266 RL
kksfish is offline   Reply With Quote
Old 05-08-2018, 10:51 AM   #3
Roscoe
Member
 
Join Date: Mar 2018
Location: Keizer, Or
Posts: 48
Check to see if you have LED lighting on your trailer. I have heard that can cause a light out issue or warning. if you do, you might need an adapter that most all trailer supply shops have them
__________________
Russell & Andrea
2013 Keystone Cougar 279rkswe
2003 Quad Cab Dodge ram 2500 2wd
Edge cs2 Programmer w/ egt
4" Turbo back exhaust
Roscoe is offline   Reply With Quote
Old 05-08-2018, 10:56 AM   #4
Dirtherder
Junior Member
 
Join Date: Feb 2018
Location: N Las Vegas
Posts: 9
I had the same issue. It was a faulty ground connection in the pigtail between the truck and trailer. Check your wire nuts.
Dirtherder is offline   Reply With Quote
Old 05-08-2018, 11:25 AM   #5
Frank G
Senior Member
 
Frank G's Avatar
 
Join Date: Feb 2017
Location: Dade City
Posts: 891
I had that warning once and the plug worked loose. Pulled off the interstate, plugged it in securely and worked fine. I thought it was a nice feature as we were in the hills of Tennessee and could of had a negative outcome had we not known. I have not researched the trigger points but would like to know.
__________________
2017 Laredo 325RL
Travelers Rest Resort
www.travelersrestresort.com
Frank G is offline   Reply With Quote
Old 05-08-2018, 11:35 AM   #6
Racebug
Senior Member
 
Join Date: Mar 2017
Location: Petersburg, KY
Posts: 276
its your trailer wiring more than likely.
__________________

2017 Fuzion 417
2018 Ram 3500 Longhorn
Racebug is offline   Reply With Quote
Old 05-08-2018, 11:51 AM   #7
scuba0331
Member
 
Join Date: Mar 2013
Location: Northeast OH
Posts: 44
Check the connection behind the bumper where the main harness connects to the 7 way plug.
scuba0331 is offline   Reply With Quote
Old 05-08-2018, 12:27 PM   #8
Scout179
Junior Member
 
Join Date: Nov 2017
Location: Little City
Posts: 27
Thanks to all of you! I'll try everything ( it might take awhile) and post my results.
__________________
Ed & Chris Moore
Keystone Challenger 31RBL
Ram 3500
Little City, Ok

Scout179 is offline   Reply With Quote
Old 05-10-2018, 04:36 AM   #9
Scout179
Junior Member
 
Join Date: Nov 2017
Location: Little City
Posts: 27
Update-fyi--I had the Ram at the Dealer yesterday and discussed this matter with the service manager. I was in to have the recall on the pin in the transmission which affected park done. Manager also told me there was a recall on the marker light covers on the roof lights. He says they checked and there were no incidents listed in the computer, so I would need to bring it back with the trailer attached, so they could check it out.
__________________
Ed & Chris Moore
Keystone Challenger 31RBL
Ram 3500
Little City, Ok

Scout179 is offline   Reply With Quote
Old 05-10-2018, 02:45 PM   #10
MarcS
Senior Member
 
MarcS's Avatar
 
Join Date: Jul 2016
Location: Howell
Posts: 581
Quote:
Originally Posted by Scout179 View Post
Update-fyi--I had the Ram at the Dealer yesterday and discussed this matter with the service manager. I was in to have the recall on the pin in the transmission which affected park done. Manager also told me there was a recall on the marker light covers on the roof lights. He says they checked and there were no incidents listed in the computer, so I would need to bring it back with the trailer attached, so they could check it out.
There is a trailer simulator they can hook up and drive around with. Just plugs in. About five inches long and will tell you if trailer is connected, and if every terminal is doing what it is supposed to do.
__________________
2016 Passport 3350BH
2017 F350 SRW Gasser
MarcS is offline   Reply With Quote
Old 05-10-2018, 05:04 PM   #11
tech740
Senior Member
 
tech740's Avatar
 
Join Date: Jul 2014
Location: Hemlock
Posts: 406
My 2500 did the same thing. I checked all the connections and added dielectric grease. No more issues. Also mine was worse when it was wet out.
__________________
2019 Ram 3500 6.7 HO, Aisin Trans 3:73
Andersen Ultimate Hitch
2019 Sandpiper 379FLOK
tech740 is offline   Reply With Quote
Old 05-11-2018, 07:26 AM   #12
Racebug
Senior Member
 
Join Date: Mar 2017
Location: Petersburg, KY
Posts: 276
Quote:
Originally Posted by tech740 View Post
My 2500 did the same thing. I checked all the connections and added dielectric grease. No more issues. Also mine was worse when it was wet out.
Lots of dielectric grease!! I don't know if you can use too much!
__________________

2017 Fuzion 417
2018 Ram 3500 Longhorn
Racebug is offline   Reply With Quote
Old 05-11-2018, 07:36 AM   #13
Barbell
Senior Member
 
Join Date: Jun 2013
Location: Arizona
Posts: 375
Had a similar issue on my '16 3500 when pulling an older flatbed. Turned out to be bad brakes on the trailer. Never happened with the fiver.
Barbell is offline   Reply With Quote
Old 05-15-2018, 05:46 AM   #14
Nlambert
Junior Member
 
Join Date: Apr 2018
Location: Huntsville
Posts: 9
I too had a similar condition with my 2012 Ram 2500. I would get a trailer brake disconnect warning on my EVIC and a CF! error on the controller screen. My brakes would stop functioning on the trailer (made for some hairy situations). I tried everything to fix it and was told that it was the brake controller itself. One of our local Ram techs warned me that these were finicky and prone to failure and that even a new one would likely fail again at some point so I bypassed it and went with an aftermarket Tekonsha Prodigy P3 controller and haven't had one error since then.
__________________
The Lamberts
2017 Hideout 298BHDS
2012 Ram 2500 Cummins (deleted), B&W RVK3405 companion 5w hitch, Prodigy P3 controller, Bilstein 5100 shocks, 2" leveling kit, steering brace, Carli adjustable track bar, Android factory style in dash navigation
Nlambert is offline   Reply With Quote
Old 05-15-2018, 12:23 PM   #15
MSB1766
Member
 
Join Date: Jun 2017
Location: Guilderland,New York
Posts: 39
On a side note I took my 2016 Ram 2500 in for the transmission shift interlock recall last week, While I was there I asked that Tech if there was a way to turn on the day time running lights. He said he did not think so, but he said lets try, Hooked the truck to the computer and yes there is an option on the computer screen to activate the DRL, Downloaded it to the truck and now I have DRL.
so next time anyone is at the dealer ask them to activate them for you.
I know the 1500 trucks have them activated but if you have a 2500 or 3500 they are not required by law by the Ram to activate the DRL as the 2500 and 2500 are considered commercial vehicles.
MSB1766 is offline   Reply With Quote
Old 05-22-2018, 09:37 AM   #16
ingalmi
Junior Member
 
Join Date: Feb 2017
Location: St Augustine
Posts: 12
RAm 3500 Question

So I too have the same truck pulling a 2017 Montana. Had the same problem, turned out to be a trailer brake problem and not a truck problem. Dexter back plate and brake assembly on right front axle was culprit.
ingalmi is offline   Reply With Quote
Old 05-22-2018, 10:54 AM   #17
Racebug
Senior Member
 
Join Date: Mar 2017
Location: Petersburg, KY
Posts: 276
Quote:
Originally Posted by MSB1766 View Post
On a side note I took my 2016 Ram 2500 in for the transmission shift interlock recall last week, While I was there I asked that Tech if there was a way to turn on the day time running lights. He said he did not think so, but he said lets try, Hooked the truck to the computer and yes there is an option on the computer screen to activate the DRL, Downloaded it to the truck and now I have DRL.
so next time anyone is at the dealer ask them to activate them for you.
I know the 1500 trucks have them activated but if you have a 2500 or 3500 they are not required by law by the Ram to activate the DRL as the 2500 and 2500 are considered commercial vehicles.
I can select daytime running lights on my truck in the settings menu. I don't like them because it does not turn on tail lights.
__________________

2017 Fuzion 417
2018 Ram 3500 Longhorn
Racebug is offline   Reply With Quote
Old 08-18-2019, 01:36 PM   #18
Scout179
Junior Member
 
Join Date: Nov 2017
Location: Little City
Posts: 27
I'm still having this problem! I replaced the connector cord from the RV to my RAM, just to eliminate the possibility of loose/corroded/screwed up connectors. still have the same problem.
There have been LED bulbs switched out with the stock bulbs inside the RV, but I don't see how that could cause this problem.
Once we are on the road, everything works great with no indications of any problems. Then I will get a warning to check the trailer connections. After a moment or two, that will then go away, and then repeat a minute or two later. After multiple repeats, I get a trailer brake failure warning. Then that will go away and we start over again.
I sincerely appreciate all the great suggestions!
__________________
Ed & Chris Moore
Keystone Challenger 31RBL
Ram 3500
Little City, Ok

Scout179 is offline   Reply With Quote
Old 08-18-2019, 01:41 PM   #19
Bolo4u
Senior Member
 
Bolo4u's Avatar
 
Join Date: Sep 2016
Location: NorCal
Posts: 375
Quote:
Originally Posted by Scout179 View Post
I'm still having this problem! I replaced the connector cord from the RV to my RAM, just to eliminate the possibility of loose/corroded/screwed up connectors. still have the same problem.
There have been LED bulbs switched out with the stock bulbs inside the RV, but I don't see how that could cause this problem.
Once we are on the road, everything works great with no indications of any problems. Then I will get a warning to check the trailer connections. After a moment or two, that will then go away, and then repeat a minute or two later. After multiple repeats, I get a trailer brake failure warning. Then that will go away and we start over again.
I sincerely appreciate all the great suggestions!
What year Ram? Also, is there a plug in the bed, or are you using the plug in the bumper? If in the bed, is it factory installed or aftermarket? If its in the bed, check the harness from where it connects to the factory plug at the bumper up and into the bed. The upper end where it goes through the bed wall is at a 90 angle and there could be a loose or wire or somewhere along the harness it may have rubbed a wire bare, causing an intermittent fault.
__________________
2019 Ram 3500 CTD, CC, Limited, DRW, 4x4, Aisin/4.10's
2017 Ram 3500 CTD CC DRW 4x4, 6.7/auto (For Sale)
2016 Cougar 333MKS (sold to Camp Fire survivor)
Bolo4u is offline   Reply With Quote
Old 08-18-2019, 05:06 PM   #20
Scout179
Junior Member
 
Join Date: Nov 2017
Location: Little City
Posts: 27
It is a 2017 Ram with the connection on the bumper and was factory installed. However, the goose neck ball was not and they may have loosened a connection. I will check it out tomorrow. Thanks for the idea!
__________________

__________________
Ed & Chris Moore
Keystone Challenger 31RBL
Ram 3500
Little City, Ok

Scout179 is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.3
Disclaimer:

This website is not affiliated with or endorsed by the Keystone RV Company or any of its affiliates in any way. Keystone RV is a registered trademark of the Keystone RV Company.


All times are GMT -8. The time now is 11:16 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions, Inc.
×